Het Protocolbureau zoekt een junior-projectmanager

Interesse in een carrière in eventmanagement? Interesse om werkzaam te zijn in een unieke omgeving?

Het Protocolbureau zoekt een junior projectmanager

Deze vacature is inmiddels ingevuld; deze vacature staat niet meer open. 

De junior projectmanager is een uitdagende functie met veel verschillende verantwoordelijkheden voor de processen en projecten binnen het Protocolbureau. De junior projectmanager zal verantwoordelijk zijn voor de organisatie van onze (classroom en on-site) trainingen en voor de begeleiding en coördinatie van onze ushers, de junior-protocolmedewerkers van het Protocolbureau. De junior projectmanager ondersteunt ook de senior projectmanager in het organiseren van de evenementen. Verder zal de junior projectmanager betrokken zijn bij sales activiteiten en andere interne administratieve, financiële en zelfs strategische bedrijfsprocessen.

Europe’s leading protocol expert | dé protocolexpert van NederlandDeze afwisselende functie vervul je in een unieke werkomgeving; Het Protocolbureau wordt tot op het hoogste niveau in binnen- en buitenland ingezet. Voorbeelden van projecten zijn ‘World Press Photo’, de ‘Koning Willem I Prijs’ en de finale van het ‘World Tennis Tournement’. In Brussel organiseert het Protocolbureau samen met de beste Europese protocolexperts een trainingsprogramma voor medewerkers van ambassades en internationale instellingen maar het Protocolbureau verzorgt ook trainingen op maat voor overheidsorganisatie in Nederland en daarbuiten.

Innovatief is onze visie op 21eeuw protocol; deze visie is de basis van onze postgraduate die wij onder meer samen met de Hotelschool The Hague ontwikkelden. Via onze zusterorganisatie ‘Institute of Strategic Relationship Management’ worden wij veelvuldig ingezet om organisaties te ondersteunen in de professionalisering van hun netwerk.

Niet formeel maar informeel

Europe’s leading protocol expert | dé protocolexpert van NederlandAl doet onze naam wellicht anders vermoeden, de sfeer op kantoor en tijdens de opdrachten en trainingen is informeel.

Omdat de kantoororganisatie klein is, zoeken wij een flexibele persoonlijkheid die de voorkomende werkzaamheden proactief en zelfstandig uitvoert. Iemand die de gegeven verantwoordelijkheid weet te dragen. Iemand die het leuk vindt om buiten kantoor uren op bijzondere evenementen werkzaam te zijn.

Onze opdrachtgevers zijn, vanwege het niveau van de opdrachten, kritisch en veeleisend. Daarom zijn professionaliteit, punctualiteit en representativiteit belangrijke aspecten van de functie. De junior projectmanager heeft flair en uitstekende communicatieve vaardigheden.

Taakomschrijving:

 • De organisatie en het management van de trainingen in binnen- en buitenland (communicatie met alle betrokken partijen zoals deelnemers, docenten en locatie, financiële afhandeling).
 • Het organiseren van het recruitment en de selectie voor nieuwe ushers, het managen van het trainingsprogramma voor de huidige ushers, het contacten van de ushers voor werk en het verzorgen van alle voorbereidingen rondom de evenementen als het gaat om de ushers.
 • Het ondersteunen van de senior projectmanager bij de organisatie van evenementen zoals het bijwonen van afspraken, het verzorgen van de communicatie met de leveranciers en het samenstellen van draaiboeken.
 • Het verzorgen van specifieke werkzaamheden voor evenementen (samenstellen van placeringen voor netwerkbijeenkomsten en ceremoniële bijeenkomsten met behulp van een speciaal hiervoor geschreven programma, begeleiden van registratietrajecten).
 • Het coördineren van (kleinere) evenementen tijdens de uitvoering (aansturen van de ushers die bij de uitvoering betrokken zijn, het verzorgen van het contact met de opdrachtgever en leveranciers).
 • Het verzorgen van diverse financiële, administratieve en operationele werkzaamheden op kantoor.

Europe’s leading protocol expert | dé protocolexpert van NederlandMinimale eisen:

Minimaal MBO of HBO, goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift, goede communicatieve vaardigheden, representatie, flexibel, punctueel, proactief, excellente beheersing van Microsoft Office

Voorwaarden:

4 – 5 dagen per week, werktijden flexibel in te vullen tussen 09.00 – 18.00 uur (8 uur per dag), afhankelijk van de evenementen ook ‘s-avonds en in het weekend (extra uren worden gecompenseerd). Functie beschikbaar per begin 2019.

Interesse?

Stuur een motivatie en cv naar Dorianne van Heeswijk via info@protocolbureau.com. Binnen 2 weken na ontvangst sturen wij je een reactie.

Protocolbureau zoekt een projectmanager

Het Protocolbureau zoekt een projectmanager met leidinggevende kwaliteiten voor uitdagende verantwoordelijkheden in een unieke werkomgeving

 

 

Deze functie is inmiddels ingevuld; deze vacature is niet meer beschikbaar.

Het gaat om een gevarieerde functie en met een verantwoordelijkheid voor verschillende processen en projecten binnen het bedrijf. Denk hierbij aan de organisatie van trainingen en de voorbereiding van evenementen, maar de projectmanager is ook verantwoordelijk voor het management van de ushers, onze jonge protocolmedewerkers. De projectmanager zal betrokken zijn bij sales activiteiten en andere interne administratieve, financiële maar ook strategische bedrijfsprocessen.

Europe’s leading protocol expert | dé protocolexpert van NederlandDeze afwisselende functie vervul je in een unieke werkomgeving; Het Protocolbureau wordt tot op het hoogste niveau in binnen- en buitenland ingezet. Voorbeelden van projecten zijn de viering ‘200 jaar Koninkrijk’, de ‘Koning Willem I Prijs’ en de finale van het ‘World Tennis Tournement’. In Brussel organiseert het Protocolbureau samen met de beste Europese protocolexperts een trainingsprogramma voor medewerkers van ambassades en internationale instellingen maar het Protocolbureau verzorgt ook trainingen op maat voor overheidsorganisatie in Nederland en daarbuiten.

Innovatief is onze visie op 21eeuw protocol; deze visie is de basis van onze postgraduate die wij onder meer samen met de Hotelschool The Hague ontwikkelden. Via onze zusterorganisatie ‘Institute of Strategic Relationship Management’ worden wij veelvuldig ingezet om organisaties te ondersteunen in de professionalisering van hun netwerk.

Omdat de kantoororganisatie klein is, zoeken wij een stevige, flexibele persoonlijkheid die de voorkomende werkzaamheden proactief en zelfstandig uitvoert. Iemand die de gegeven verantwoordelijkheid weet te dragen. Iemand die het leuk vindt om buiten kantoor uren op bijzondere evenementen werkzaam te zijn.

Onze opdrachtgevers zijn, vanwege het niveau van de opdrachten, kritisch en veeleisend. Daarom zijn professionaliteit, punctualiteit en representativiteit belangrijke aspecten van de functie. De projectmanager heeft flair en uitstekende communicatieve vaardigheden.

De sfeer op kantoor en tijdens de opdrachten en trainingen is afwisselend formeel en informeel.

Four Freedoms Awards 2018Taakomschrijving:

 • De organisatie en het management van de trainingen in binnen-en buitenland (mede-ontwikkelen trainingsprogramma’s, communicatie met alle betrokken partijen zoals deelnemers, docenten en locatie, financiële afhandeling).
 • De organisatie en de voorbereiding van de evenementen (verzorgen offertetraject, verzorgen van de communicatie met de opdrachtgever, schrijven draaiboek, inhuren en aansturen leveranciers, financiële afhandeling).
 • Het coördineren van evenementen tijdens de uitvoering (aansturen van de eigen of externe medewerkers die bij de uitvoering betrokken zijn, het verzorgen van het contact met de opdrachtgever en leveranciers).
 • Het verzorgen van specifieke werkzaamheden voor evenementen (samenstellen van placeringen voor netwerkbijeenkomsten en ceremoniële bijeenkomsten met behulp van een speciaal hiervoor geschreven programma, begeleiden van registratietrajecten).
 • Het management van de ushers (organisatie van het trainingsprogramma, verzorgen administratieve werkzaamheden, recruiteren van ushers voor de opdrachten, aansturen ushers tijdens opdrachten).
 • Het verzorgen van diverse financiële, administratieve en operationele werkzaamheden op kantoor.

Minimale eisen:

 • Hbo-niveau
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Representatief
 • Flexibel
 • Punctueel
 • Proactief
 • Excellente beheersing van Microsoft Office 2016

Voorwaarden:

 • 4 – 5 dagen per week, werktijden flexibel in te vullen tussen 09.00 – 18.00 uur (8 uur per dag), afhankelijk van de evenementen ook ‘s-avonds en in het weekend (extra uren worden gecompenseerd)
 • Functie beschikbaar per direct.

Interesse?

Stuur je motivatiebrief en cv naar Dorianne van Heeswijk per e-mail naar info@protocolbureau.com. Binnen 2 weken na ontvangst van je brief en cv, sturen wij je een reactie.

 

Europe’s leading protocol expert | dé protocolexpert van Nederland

 

 

 

 

Onze etiquette expert vertelt over het Koninklijk Huwelijk

Op het moment van schrijven van dit artikel komen de eerste genodigden al aan bij St. George’s Chapel in Windsor Castle. De leden van de Koninklijke Familie arriveren rond 12.15 uur waarna hét huwelijk van 2018 eindelijk zal beginnen. Al weken wordt er ongelooflijk veel geschreven over het Koninklijk Huwelijk van Prince Harry en Meghan Markle.

Ook onze docent William Hanson is er maar druk mee. William is dé etiquette expert van het Verenigd Koninkrijk, schrijver van de ‘Bluffer’s Guide to Etiquette‘ en onze vaste docent ondermeer tijdens de ‘Three-day Masterclass in Modern Protocol‘ die wij twee keer per jaar in Brussel verzorgen.

In Nederland werd William geïnterviewd door ‘De Telegraaf‘ die hem vroegen waarom de politici niet bij het huwelijk aanwezig zijn. “Ik realiseer me dat dit een elegante manier is om het probleem ’Donald Trump’ te omzeilen. Een uitnodiging voor Trump zou altijd een heikele kwestie zijn geweest.”

In een interview met de ‘NOS‘ sprak William Hanson over het ontbreken van de hoed bij de echtgenote van David Cameron, toen premier van het Verenigd Koninkrijk, tijdens het Koninklijk Huwelijk van William en Kate. “Ze had geen hoed op, dat was echt beschamend. Ze droeg absoluut een mooi haaraccessoire, maar ze had echt een hoed moeten dragen. Als premiersvrouw en dochter van een barones had ze beter moeten weten.”

In het artikel bespreekt William nog meer faux-pas. Zoals de outfit van David Beckham tijdens hetzelfde huwelijk en het uitbrengen van de ‘loyal toast’ door oud-President Obama tijdens een Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Volg William op Twitter voor nog meer (live) informatie over het Koninklijk Huwelijk (hij staat vlak bij St. George’s Chapel) of neem deel aan onze protocol training in Brussel, de zogeheten ‘Three-day Masterclass in Modern Protocol‘ op 20, 21 and 22 juni. Meer informatie over deze training is te vinden op onze website protocolbureau.com/masterclass

 

De eerste opdracht voor onze nieuwe ushers

Na de laatste selectierondes was het eindelijk zover. Dit zijn onze nieuwe ushers (in blauw pak) na afloop van hun eerste opdracht: het ontvangen en begeleiden van de genodigden op een netwerk bijeenkomst.

De opdracht was om de klant met de accountmanager in contact te brengen. De ushers brachten alle genodigden bij aankomst eerst naar de gastheer en dan naar een van de accountmanagers.

We hebben dit vaak gedaan; deze methode zorgt voor een meetbare verdubbeling van het aantal zinvolle ontmoetingen.

Meer weten? Zie https://lnkd.in/gM5HNis

One kiss only

In an interview with the local Dutch newspaper ‘De Wassenaarse Krant’, the Chairman of the Supervisory Board of the ‘Queens Gala Dinner’ Maarten Auckerman discusses the habit of the Dutch of kissing three times in stead of two or one. Click on the article to enlarge.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Our masterclass in modern protocol in Brussels is given by 6 of the best European protocol experts

Our masterclass in modern protocol in Brussels is given by 6 of the best European protocol experts: former BBC newsreader Diana Mather, the number one Portuguese protocol expert Isabel Amaral, former Chief of Protocol of the European Parliament François Brunagel, Chief of Protocol of the International Criminal Court Bengt-Arne Hulleman, UK’s number one etiquette William Hanson and founder & director of Protocolbureau Jean Paul Wyers. 

The masterclass takes place twice per year in Brussels and is followed by protocol staff, communication experts, event planners, PA’s and staff of international and multilateral organizations. The masterclass is an interactive training consisting of assignments, exercises, group discussions and business cases.

Interested? Read about the next ‘Three-day Masterclass in Modern Protocol on 13, 14 & 15 December on our website: protocolbureau.com/masterclass


Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Protocolbureau-directeur Jean Paul Wijers sprak tijdens het congres van de grootste Nederlandse protocolvereniging over de toekomst van protocol

Dit is de speech van Jean Paul Wijers, oprichter en directeur van het Protocolbureau, tijdens het jaarcongres van de Kring van Kabinetsmedewerkers, de grootste Nederlandse vereniging van protocolexperts, op donderdag 8 juni 2017 in het nieuwe Van der Valk hotel in Zaltbommel. 
Geachte bestuur, beste Jacqueline,
Hartelijk dank voor de mogelijkheid om hier vandaag te spreken.
Dames en heren,
Ik heb hier al een paar keer gestaan en vele van jullie kennen mij, de meeste van onze Tweedaagse Protocoltraining of van onze ushers die vaak worden ingezet om u op belangrijke events te ondersteunen.
De conferentie werd geopend door
burgemeester Rehwinkel van Zaltbommel
Maar voor de volledigheid:
Ik ben Jean Paul Wijers, directeur van Protocolbureau bv, een onderneming die ik heb opgericht toen ik nog student was aan de Hotelschool The Hague. In 1996 was onze eerste opdracht de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards aan ZM de Koning van Spanje. Een opdracht waar wij toen op zijn voorbereid door de toenmalige Ceremoniemeester van Koningin Beatrix en die ons later ook heeft ingezet op alle Koninklijke Huwelijken, Staatsbegrafenissen en Dopen. Mede hierdoor werd het Protocolbureau dé protocolexpert van Nederland en inmiddels gebruiken wij onze kennis van protocol niet alleen op formele en officiële bijeenkomsten maar ook op prijsuitreikingen, congressen, relatie- en netbijeenkomsten, modeshows en zelfs ‘dance events’. Dat doen we niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.
De reden dat ik hier sta heeft met twee onderwerpen te maken: Enerzijds het stormachtige succes van de Kring van Kabinetsmederkers en anderzijds de veranderende maatschappij waar wij kabinetsmedewerkers en protocolexperts mee te maken hebben
In de waan van de dag wordt er wellicht te weinig bij stilgestaan, maar wat is de Kring een succes. Daar mogen jullie best wel wat trotser op zijn. Als ik over jullie spreek dan zeg ik altijd “dit is de grootste en dus belangrijkste vereniging van protocolexperts van Nederland” en dan zijn mensen onder de indruk.
De Kring is in korte tijd van enkele tientallen leden gegroeid naar meer dan 200 leden. Vrijwel alle gemeentes en provincies in Nederland zijn aangesloten en er worden tal van inhoudelijke en leerzame maar vooral ook goedbezochte activiteiten georganiseerd. De Kring is een groot succes!

De Kring is een groot succes!

Een groei heeft ook een keerzijde. Waar voorheen het makkelijk was om aan ieders behoefte te voldoen, is het management van een grote vereniging met meer dan 200 leden een stuk lastiger.
Ik ben ondernemer en herken de fase waarin de Kring zit. De groei komt eerst en de aanpassing van de organisatie op die groei volgt later.
Om ook in de toekomst succesvol te blijven is professionalisering noodzakelijk: een kantoorapparaat voor de ledenadministratie, meer diversiteit in het programma-aanbod, onderwijs, certificering, belangenbehartiging. De Kring over vijf jaar zal een andere Kring zijn dan die van nu.
Het tweede onderwerp van mijn speech is onze veranderende maatschappij.
De meeste mensen halen protocol en etiquette door elkaar wat ervoor zorgt dat ik als directeur van het Protocolbureau en ongetwijfeld ook u als kabinetsmedewerker vaak wordt aangezien als die formele oubollige etiquette-expert. Degene die de feestjes doet.
De meeste mensen denken dat ik wakker wordt, het Wilhelmus opzet, mijn balkon op loop en de vlag hijs. Nou dames en heren, dat is niet zo. Sterker nog, de tijd van de klassieke protocolchef is een beetje voorbij.
Dan heb ik het niet over de Amerikaanse President, die is namelijk vooral onnavolgbaar. Zo onnavolgbaar dat ik deze speech de afgelopen weken steeds heb moeten aanpassen om actueel te blijven.
“Much to discuss” schreef de Engelse etiquette expert William Hanson onlangs op Facebook en “A step too far” noemde de President van de Protocol School of Washington het in een interview.
Ter verduidelijking aan wij Hollanders die wat directer zijn dan de rest van de wereld: Dit zijn de meest extreme termen die een protocolexpert gebruikt.
Wat heeft Trump toch met het schudden van handen! Het was een uiterst vreemde situatie met de nieuwe President van Frankrijk onlangs, maar ik herinner mij ook de dezelfde situatie met de premier van Japan, de nieuwe rechter van de ‘Supreme Court of Justice’ en Angela Merkel die bij haar bezoek aan Washington tijdens het poseren voor de pers voorstelde om de hand te schudden en door president Trump werd genegeerd.
Het is niet alleen Trump zelf, het zijn ook de mensen om hem heen. Denk aan het ongepaste gedrag van zijn adviseur Kellyane Konway die tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van ‘Historically Black Universities in de ‘Oval Office’ haar schoenen uittrok en op de bank ging liggen fotograferen. Of Sean Spicer die voor de persconferentie in de Rozentuin één zwarte en één rode schoen had aangetrokken.
En dan het wegduwen van de premier van Montenegro bij de NAVO, dat was totaal ongepast natuurlijk. President Trump had overigens wel het recht om naar voren te lopen want Staatshoofden gaan voor regeringsleiders.
Er was ook nog een lichtpuntje, want tijdens het fotomoment met het Belgische Koninklijk Paar had Trump zo ongeveer voor het eerst zijn jasje dicht.
Wij protocolexperts vallen van de een in de andere verbazing maar wij zijn hem ook dankbaar; ons vak krijgt meer publiciteit dan ooit.
Trump past protocol bovendien op een moderne wijze toe. Denk aan hoe hij de Chinese President ontving. Die ontmoetten elkaar in de intimiteit van zijn golfresort zonder de vaste plichtplegingen zoals het Staatsbanket, de kranslegging en het bezoek aan het parlement.
Ook onze Koning heeft veel van de oude plichtplegingen vervangen door kortere meer efficiënte bezoeken. Het meest sprekend zijn de activiteiten rondom zijn verjaardag. Het volk werd ontvangen voor een diner in het Paleis in Amsterdam en zijn privéverjaardag werd gevierd in de Stallen in Den Haag.
Vroeger werden Staatshoofden en regeringsleiders altijd met een bepaald ceremonieel ontvangen en bestonden Staatsbezoeken en officiële bezoeken altijd uit tal van plechtigheden. Dat is uit praktische overwegingen veranderd. Het protocol is meegegaan met de tijd en het is populairder geworden.

Het protocol is meegegaan met de tijd en het is populairder geworden

Zo zijn een Koninklijk Huwelijk en een ‘dance event’ vanuit een protocolbril exact hetzelfde georganiseerd. Beide gebruiken de methodiek van de echelons zoals wij dat noemen.
De genodigdenlijst wordt opgedeeld in meerdere groepen oftewel echelons en ieder echelon krijgt zijn eigen serviceniveau. Bij het Huwelijk is die indeling gebaseerd op de hoogte van de functie en bij het ‘dance event’ zijn de commerciële doelen het uitgangspunt. Bij het Huwelijk is het 1e echelon de directe familie, het 2e echelon de Buitenlandse Vorstenhuizen en andere hoogwaardigheidsbekleders en het 3e echelon de overige genodigden. Bij een ‘dance event’ is het eerste echelon de bijzondere genodigden zoals de Burgemeester en een paar jaar geleden Mark Rutte op ‘Dance Valley’, het 2eechelon de DJ’s en sponsoren en het 3e echelon de betalende bezoeker. Ieder echelon heeft zijn eigen ingang, parkeerterrein en eigen vorm van verwelkomen, begroeten, begeleiden en placeren.
Een ander voorbeeld zijn modeshows die protocol gebruiken om ervoor te zorgen dat klanten en potentiele klanten op de eerste rij plaatnemen en dat de couturier deze klanten ‘toevallig’ tegenkomt op de borrel na afloop.
Dat is essentieel want couturiers zijn MKB-ers en het maken van een collectie kost al snel zo’n €100.000. Modeshows zien eruit als een groot feest maar zijn bedoeld om de collectie terplekke te verkopen. Lukt dat niet, dat gaat de couturier letterlijk failliet.
In een moderne formulering gaat protocol dus veel meer over aandacht en aandacht is in deze hectische digitale maatschappij schaars. Wij noemen protocol ook wel het regisseren van persoonlijke aandacht.
Dat zie je bij Louis Vuitton die niet alleen hele mooie tassen verkoopt maar ook een enorme dosis persoonlijke aandacht. Zelfs de winkels zijn erop ingericht deze aandacht ten volle te kunnen geven.
Of bij banken die hun klanten onderverdelen in de hoeveel persoonlijke aandacht waarop zij recht hebben: ‘retail, private banking en private wealth management’. ‘Retail’ krijgt geen persoonlijke aandacht en ‘private wealth management’ krijgt een onbeperkte hoeveelheid persoonlijke aandacht.
Het grootste goed wat je iemand tegenwoordig kan geven is niet meer een fles champagne op de hotelkamer of zalm op toast tijdens een receptie, maar 10 minuten van je tijd.
Schaarse persoonlijke aandacht is iets waar de Monarchen al honderden jaren mee te maken hebben en waarom zij het protocol hebben uitgevonden. Ook wij gewone burgers worstelen tegenwoordig met een gebrek aan tijd en ook wij willen onze schaarse persoonlijke aandacht in een zakelijke omgeving liefst zo efficiënt mogelijk besteden.
Protocol als regisseur van de persoonlijke aandacht is daarmee de basis van het effectief managen van een netwerk. Zonder protocol geen relatiemanagement.

Zonder protocol geen relatiemanagement

Laat dat nou juist een boodschap zijn die wij ondanks of dankzij Nederland hebben ontwikkeld, want Nederlanders en protocol, dat is een moeizame relatie. Wij Nederlanders zijn uitstekende zakenlieden, maar als het gaat om formaliteiten dan laten wij de ‘deal’ liever schieten. Mijn internationale collegae maken vaak gebruik van de Nederlandse onhandigheid om aan te tonen hoe het vooral niet moet.
Bijvoorbeeld de fusieonderhandelingen tussen een grote Nederlandse en Italiaanse onderneming:
De Nederlanders dachten ‘we willen graag’ dus laten we niet te veel tijd kwijtraken met de lunch. We serveren broodjes kaas met melk. En de Italianen dachten ‘dit is het meest vieze voedsel wat je iemand kan voorschotelen, ze willen niet’.
Of de onderhandelingen over een fusie tussen een Nederlandse en een Engelse onderneming:
Op het NOS-journaal zag je de Nederlander op bezoek in London: de auto reed voor, de deur werd opgedaan, de voordeur stond open en de lift te wachten.
Voor hetzelfde bezoek maar dan in Amsterdam had de Engelse CEO een gebreide trui aangetrokken, hij had zich blijkbaar wel verdiept in onze cultuur. De auto reed voor, niemand om de deur op te doen. De CEO liep naar buiten, voordeur op slot….
In de Nederlandse samenleving, in een land dat niet zoveel van protocol moet hebben, werden wij geforceerd na te denken over het waarom van protocol zodat het gebruik wel acceptabel werd. Dat heeft het Protocolbureau nu internationaal een enorme voorsprong gegeven. Onder meer onze aanpak op events en onze onderwijsmethodiek benadert het protocol vanuit het nut en dus vanuit het grote plaatje.
Een moderne protocolexpert begrijpt de strategie van een organisatie en de doelen van een bijeenkomst en vertaalt dit naar een passend maar desnoods steeds ander protocol. Modern protocol betekent dus niet andere protocolregels maar gaat over de regels én de vertaling van doelstellingen; protocol als middel en niet als doel. Alleen dan heeft het oude protocol een plek in de huidige maatschappij.

Protocol is een middel en geen doel

Dit alles klinkt natuurlijk geweldig maar vereist wel veel meer van een protocolmedewerker die niet alleen expert moeten zijn in de protocolregels maar vooral ook goed moet zijn in het vertalen.
Dat is dus de tweede reden van mijn aanwezigheid vandaag, want hier ligt een kans. Een kans voor de kabinetsmedewerker en een kans voor de Kring als voorloper op deze nieuwe toekomst.
Wij moeten ons op deze toekomst gaan voorbereiden en wij moeten onszelf veel meer gaan profileren als dé medewerker van de toekomst die in geen enkele organisatie kan ontbreken.
Bij deze toekomst hoort een onderwijsprogramma wat ons in staat stelt onszelf daar waar nodig te professionaliseren. Wat ons helpt erkenning te verkrijgen als dé expert binnen de eigen organisatie. Samen met een vereniging die dit belang, ons belang én het algemene belang, in heel Nederland voor het voetlicht brengt.
Ik heb al meerdere keren met uw bestuur en uw commissies gesproken over het huidige onderwijsaanbod van de Kring: 
– Past het bij de huidige leden?
– Past het bij de nieuwe toekomst?
Er zijn concrete plannen om een geheel nieuw onderwijsprogramma te ontwikkelen, gebaseerd op deze glorieuze toekomst.
Zonder ons en onze expertise dus geen protocol en dus geen professioneel relatiemanagement en geen doelmatig netwerk. Hier ligt dus een enorme kans voor deze vereniging en hier ligt een enorme kans voor ons allemaal.
Dames en heren,
Dank u wel
Zelf een protocoltraining volgen? Ga naar onze website voor meer informatie over onze Tweedaagse Protocoltraining.
Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Diana Mather: teaching on 21, 22 & 23 June at our Three-day Masterclass in Modern Protocol

This is the lovely Diana Mather of @theenglishmanner at a beautiful white horse as part of the publicity promoting equine activities in China last year. There is growing interest in riding, racing and polo. 

Diana (without the horse) will be at our #protocol #training in #Brussels on 21, 22 and 23 June. Diana is one of the five top #protocol experts of our ‘Three-day #Masterclass in Modern Protocol’. For more information visit our website: https://www.protocolbureau.com/masterclass

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

21, 22 & 23 juni in Brussel: Three-day Masterclass in Modern Protocol

Het Protocolbureau verzorgt ook #trainingen over #protocol in #Brussel: op 21, 22 en 23 juni vindt de Three-day #Masterclass in #ModernProtocol plaats.
Een moderne toepassing van protocol is de basis hiervan; wij doceren niet alleen de regels maar ook de methodiek van het protocol. Deze universele methodiek is toepasbaar op de #organisatie van elk type bijeenkomst met belangrijke #relaties#formeel of #informeel.

Meer informatie: protocolbureau.com/masterclassThis information in English: protocolbureau.com/masterclass.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

21, 22 & 23 June in Brussels: Three-day Masterclass in Modern Protocol

Want to know how to manage a visit of a high-level delegation or a national day? What is the right order of precedence and which guests rank most highly? What is a modern application of protocol? How to be aware of the sensitivities when seating dignitaries, corporate representatives and other guests? How to navigate a formal dinner or a networking event? How to handle formal written communication, gift-giving or flag protocol?
Follow our Three-day Masterclass in Modern Protocol on 21, 22 and 23 June in Brussels. The Three-day Masterclass in Modern Protocol will not only cover all the rules of protocol and etiquette, we will also practice the application in several real-life business cases so you will be equipped to meet the challenges and complexities of contemporary protocol management. After following this training you will become proficient in preparing any kind of meeting with dignitaries.
The Three-day Masterclass in Modern Protocol will also focus on developing personal skills. During several interactive classes we will teach you diplomacy, non-verbal communication, personal presentation and networking. The training also includes a speech coaching session and a formal three-course etiquette dinner.

Who should participate: 

 • Embassy staff
 • Staff of international or multilateral organisations
 • PR and international relations specialists
 • Communication experts
 • Personal assistants
 • Interpreters
 • Liaison officers
 • Event planners and professional conference organisors
 • VIP managers.

More information (including a programme and fee) on our website:
https://www.protocolbureau.com/masterclass 

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.