De zakenvrouw van het jaar is een Nederlandse prijs waarmee een succesvolle vrouw wordt onderscheiden. De zakenvrouw van het jaar is een voorbeeld voor andere vrouwen die succes in het bedrijfsleven nastreven.
De prijs wordt ook wel De prix Veuve Clicquot genoemd, naar Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin, die het beroemde champagnehuis leidde vanaf haar 27ste jaar, in 1805. De prijs werd in 1972 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van dit champagnehuis. De prijs wordt in 15 landen toegekend. In Nederland wordt de prijs sinds 1981 uitgereikt.

Kandidaten worden beoordeeld op:
leidinggevende capaciteiten & organisatietalent
visie
carrièreverloop
financiële verantwoordelijkheid
zakelijke en maatschappelijke invloed
financieel-economisch toekomstperspectief van de onderneming
Voorts let de jury op de wijze waarop de kandidaat en de onderneming waarvan zij de leiding heeft, omgaat met maatschappelijke verantwoordelijkheden zoals de zorg voor het milieu en – indien van toepassing – ISO certificering.

De verkiezing Prix Veuve Clicquot Zakenvrouw van het Jaar vindt plaats onder auspicien van Moet Hennessy in samenwerking met het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf en met medewerking van Ernst & Young.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.