De GMF-prijs is vernoemd naar de oud-Ceremoniemeester van H.M. de Koningin, Gilbert Monod de Froideville. De prijs werd destijds in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Gilbert Monod als Ceremoniemeester.

Met de prijs wil de jury het vak positief profileren.
Nederland heeft van oudsher een wat moeizame relatie met protocol. Onze cultuur is er één van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’; we zijn wars van overdadige franje, deftigheid en grandeur.
Het begrip ‘protocol’ is echter omgeven met misverstanden. Het accent in protocol ligt niet op de overdadige franje, maar op de toepassing van de internationaal aanvaarde methodiek: Hoe zorg ik ervoor dat de gasten zich welkom en prettig voelen? Hoe zorg ik ervoor dat de juiste mensen elkaar ontmoeten? Hoe geef ik structuur aan een afscheidsreceptie om lange rijen te voorkomen?
Een geslaagde bijeenkomst is in hoge mate het gevolg van professionaliteit in het gastheerschap. De juiste toepassing van het protocol is daarbij essentieel. Het is de basis van professioneel gastheerschap. Niet het eten & drinken of het entertainment, maar de ontmoeting is het belangrijkste op een bijeenkomst.

Winnaars van de Gilbert Monod de Froideville-prijs zijn diegene die zich hierin op bijzondere wijze van anderen onderscheiden en meer dan positief opvallen.

Op 15 juni wordt de prijs uitgereikt aan de beste medewerker van het Protocolbureau, maar ook anderen kunnen in de toekomst voor de prijs in aanmerking komen.
De medewerkers van het Protocolbureau zijn studenten die parttime bij het Protocolbureau werken. Zij werken voor het Protocolbureau vanwege de unieke ervaring en bijzondere vaardigheden die zij door middel van het werk opdoen. De genomineerden zijn: Daniel Diamandas, Wouter Heijmerink, Houda Helal, Gijs Hoogeveen, Sebastiaan Pronk en Rik van der Woerdt.
De opdrachtgevers van het Protocolbureau beoordelen de genomineerden op organisatorisch inzicht, leiderschapskwaliteiten en stressbestendigheid. De jury beoordeelt op kennis van protocol en gastheerschap. Per criterium worden punten gegeven. De winnaar is de kandidaat met de meeste punten.

Gilbert Monod de Froideville was als Ceremoniemeester van H.M. de Koningin voor veel studenten bij het Protocolbureau (de zogeheten ushers) een inspirator. Dit was al zo bij de oprichting van het Protocolbureau: Zijn enthousiasmerende lezing over protocol in 1996 bleek een perfecte voorbereiding voor de eerste opdracht van het Protocolbureau, de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award aan Z.M. de Koning van Spanje. Later hebben de ushers hem ter zijde gestaan tijdens de Koninklijke Huwelijken, de Staatsbegrafenissen en Koninklijke Dopen. Op 6 juni 2007 heeft de directeur Protocolbureau ter gelegenheid van zijn afscheid en in aanwezigheid van alle ushers de prijs in het leven geroepen.

Jury-leden:
De heer B.L.J.M. Lammers
Jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman
Mevrouw M.J. Verwer – Resink
Mevrouw M. Zuijderhoudt

Winnaars:
De heer Stan van Boxtel (2008)
De heer Tijmen Struijk (aanmoedigingsprijs 2008)

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.