Hare Majesteit de Koningin bezocht vrijdag 3 september het officiële openingsconcert van het 15de Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Onder leiding van Valery Gergiev speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest die avond onder meer Sjostakovitsj’ Achtste symfonie. Festivaldirecteur Hans Waege is zeer vereerd met de komst van de Koningin.

Sjostakovitsj 8
In de festivalprogrammering heeft de Achtste symfonie (1943) van Dmitri Sjostakovitsj een bijzondere plaats. Sjostakovitsj schreef het werk na de Slag bij Stalingrad, die ruim 100.000 burgers het leven kostte. De overlevenden zagen hoe hun stad te gronde was gericht. Toch was er alle reden tot vreugde, vonden de Sovjet-autoriteiten, want de vijand was verslagen. Dat vroeg om een zegesymfonie door Kameraad Sjostakovitsj – maar die kon het niet opbrengen te juichen. Zijn Achtste symfonie werd een schrijnende aanklacht tegen de waanzin van de oorlog. Valery Gergiev dirigeerde deze aangrijpende en tragische symfonie nog niet eerder in Rotterdam.

Festival website: klik hier.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.