This article is in Dutch only

Op zaterdag 27 november vond op het 3e Protocolseminar voor de hosts en ushers van het Protocolbureau plaats. De dag bestond uit een masterclass over protocol door Gilbert Monod de Froideville en 3 workshops over het usheren.
De 3 workshops gingen dieper in op 3 type opdrachten: Een placering zoals bij een modeshow, de ontvangst van een hoogwaardigheidsbekleder zoals een lid van het Koninklijk Huis en het begroeten & voorstellen van genodigden. De ushers Houda, Kevin, Gijs (winnaar GMdeF-prijs 2010), Wouter en Florian verzorgden deze praktische trainingen.
De dag begon met een welkom door Rik van der Woerdt. Hij loopt op dit moment stage in Australië en dus was hij via een straalverbinding aanwezig bij het begin van dit seminar. Daarna was de beurt aan Gilbert voor de basis: het protocol. Na de lunch interviewde Jean Paul de 3 “Senior Partners in buitengewone dienst” Inge, Jorn en Joris over hun betrokkenheid bij de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards. Deze 3 hebben een fulltime baan maar nemen iedere 2 jaar een paar dagen vrij om via het Protocolbureau op deze gelegenheid te kunnen werken.Onder de aanwezigen vele hosts en ushers, maar ook Ruud van Vugt (chef protocol bij de Gemeente Rotterdam) en Mark Verheul (hoofd protocol bij de Gemeente Den Haag). Evenals Alona van ‘t Hoog, die na haar studie aan de hotelschool nu verantwoordelijk is voor 2 succesvolle McDonalds-filialen met meer dan 120 werknemers. De Doyven van het Protocolbureau, Bart Lammers, was ook de gehele dag present. Bart vertelde dat bij zijn werkgever, een financiële dienstverlener, de markt weer behoorlijk aantrekt. Stan van Boxtel bracht zijn moeder nog even mee, de dag ervoor was hij met de hele familie terug op de hotelschool voor de officiële diploma-uitreiking. Helemaal aan het einde kwamen Pieter Ham (student op Nijenrode) en Raphael Nouwen (werkzaam bij ABN AMRO Haarlemmermeer) nog binnenlopen.


Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.