Na de zomer biedt het Institute of Protocol The Hague twee verschillende cursussen aan: een tweedaagse protocolcursus voor professionals en een eendaagse masterclass “excellence in hospitality” voor directiemedewerkers.

Protocol is de basis van beide cursussen, maar dan wel de moderne versie hiervan. Het oude protocol, zoals in de loop van eeuwen ontwikkeld door de Europese monarchieën, heeft zich getransformeerd tot een eigentijdse versie van relatiemanagement. De cursussen verschaffen een basis voor het professioneel onderhouden van sterke relaties.

Tweedaagse protocolcursus voor professionals
De protocolcursus is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar functie regelmatig met protocol te maken heeft zoals protocolmedewerkers en eventmanagers bij (semi-) overheidsinstellingen. In twee dagen wordt ingegaan op de vele aspecten van protocol: de toepassing van protocol tijdens de ontvangst van belangrijke relaties, het organiseren van relatiebijeenkomsten met gebruik van protocol, de rangorde van de genodigden, placeren van lunches of diners en placeren in theateropstelling, het begeleiden van ceremoniën zoals de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen, vlagprotocol, gift-giving en protocol in relatie tot cultuurverschillen.
Al deze onderwerpen worden behandeld door Gilbert Monod de Froideville, de oud-Ceremoniemeester van H.M. de Koningin. Gedurende vele jaren mocht hij aan het Hof werken als Ceremoniemeester van H.M de Koningin. Gilbert Monod was verantwoordelijk voor een dertigtal staatsbezoeken en belangrijke gebeurtenissen van de Koninklijke Familie, waaronder de Koninklijke Huwelijken, Staatsbegrafenissen en Koninklijke Dopen. Na deze periode is Gilbert Monod twee jaar lang adviseur geweest aan een van de Koninklijke hoven in het Midden-Oosten.

Etiquette
De etiquette worden tijdens de tweedaagse protocolcursus behandeld door Jan Jaap van Weering. Hij vertelt alles over dining etiquette, dress codes en omgangsvormen.
Jan Jaap is een vaste docent bij het Institute of Protocol The Hague en daarnaast ook gastdocent aan de Nederlandse Defensie Academie – Instituut Defensie Leergangen, Redacteur Protocol bij Binnenhof.tv en Faculty Member van de Speakers Academy.

Relatiemanagement
Jean Paul Wijers, directeur van het Institute of Protocol The Hague, verzorgt op de 2e dag van de protocolcursus een training over relatiemanagement. Zijn lezing gaat dieper in op het managen van protocollaire bijeenkomsten. Voor dit onderdeel baseert Jean Paul zich op meer dan 15 jaar eraring als directeur van het Protocolbureau, hét bureau dat op tal van officiële evenementen en relatiebijeenkomsten ondersteuning verleent.

Masterclass “excellence in hospitality” voor directiemedewerkers
Deze eendaagse cursus is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar functie wordt geacht ondersteuning te kunnen verlenen als het gaat om het ontvangen van belangrijkste relaties of het managen van een belangrijke lunch of diner. Ook biedt deze cursus een basis voor het beantwoorden van vragen over Koninklijke onderscheidingen, het gebruik van titulatuur in brieven en placeringen, regels en gebruiken omtrent het geven van cadeaus, het schrijven van “thank you notes” en het gebruik van aanspreektitels.
Deze cursus wordt gegeven door Gilbert Monod de Froideville en Rebecca van Leeuwen.

Rebecca van Leeuwen geeft een praktische protocoltraining: persoonlijke presentatie
Zowel de protocolcursus als de masterclass bevatten de unieke training van Rebecca van Leeuwen. DIt onderdeel richt zich op zaken als ademhaling, houding, non-verbale communicatie en stemvolume. Ook wordt een koppeling gemaakt met de theorie van de cursus door situaties uit de cursus na te spelen: Het voorstellen van gast aan gastheer, het aankondigen of het verplaatsen van grote groepen.
Rebecca van Leeuwen is na de toneelschool werkzaam geweest als regisseur/schrijver van diverse dramaprogramma’s, onder andere bij AVRO Televisie. Vanaf 1985 is zij directeur van jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag, een kweekvijver voor Nederlandse acteurs.

TWEEDAAGSE PROTOCOLCURSUS VOOR PROFESSIONALS:
protocol, etiquette, ceremonieel en cultuurverschillen (this course in English, click here).

Door Gilbert Monod de Froideville, Rebecca van Leeuwen, Jan Jaap van Weering en Jean Paul Wijers
Data:
– Donderdag 13 en vrijdag 14 oktober 2011
– Donderdag 8 en vrijdag 9 december 2011
– Donderdag 8 en vrijdag 9 maart 2012
– Donderdag 7 en vrijdag 8 juni 2012
Meer informatie is te vinden op onze website.

CURSUS PROTOCOL VOOR DIRECTIEMDEWERKERS:
Masterclass “Excellence in Hospitality”
Door Gilbert Monod de Froideville en Rebecca van Leeuwen
Data:
– Vrijdag 4 november 2011
– Donderdag 12 april 2012
Meer informatie is te vinden op onze website.

Alle cursussen vinden paats op het Protocolbureau aan de Anna Paulownastraat in Den Haag. Voor een prijsopgave, neem contact met ons op via info@protocolinstitutethehague.nl. De dresscode is casual. Alle cursussen zijn inclusief catering en lesmateriaal.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.