Pamela Eyring bij RTL Boulevard: klik hier.

Het seminar op CongresWereld.nl: klik hier.

Het ‘Protocol Seminar on Relationship Management’ op 10 oktober 2011 was een initiatief van het Protocolbureau uit Den Haag en Gilbert Monod de Froideville, oud-Ceremoniemeester van H.M. de Koningin.
Het Protocolbureau is in 1996 opgericht door studenten van de hotelschool Den Haag na een lezing over protocol van deze oud-Ceremoniemeester.
Het Protocolbureau wordt met zijn ushers ondermeer jaarlijks ingezet tijdens de award-ceremonie van World Press Photo, de Koning Willem I Prijs en tijdens de uitreiking van de Franklin D. Roosvelt Four Freedoms Awards. De oud-Ceremoniemeester schakelde de ushers destijds in tijdens het Koninklijk Huwelijken en de Staatsbegrafenissen.

Het Protocolseminar was bedoeld om het belang van relatiemanagement onder de aandacht te brengen. Modern protocol is daarvan de basis. Protocol wordt nog wel eens gezien als onnodig formeel, maar het is in feite het in goede banen leiden van een zakelijke ontmoeting (relatiemanagement). Dit wordt overal toegepast; bij een gemeente, een ministerie, een bank, een modeshow en zelfs op een dance-event.
Modern protocol is op dit moment ‘booming business’.

Het Protocolseminar vandaag werd bezocht door vrijwel iedere Nederlandse protocol expert: De protocolchefs de Commandanten der Strijdkrachten, de Ridderzaal, de Nederlandse Ministers, het Corps Diplomatique, de Burgemeesters van de grote steden, Instituut Clingendael, de Provincies, ABN AMRO Bank, de Nederlandse Spoorwegen, Schiphol, KLM en vele anderen. En door etiquette expert Reinildis van Ditzhuyzen (schrijfster van vele boeken waaronder “Hoe hoort het eigenlijk?’), protocol expert Henrik de Groot (schrijver van het enige Nederlandse boek over protocol), Nanhya van Voorst tot Voorst (EETiquette), Jan Jaap van Weering (Distinguished), Roel Wolbrink (het Blauwe Boekje) en William Hanson (uit Manchester UK).
Ook alle huidige en oud-ushers van het Protocolbureau waren aanwezig.

Eregast en hoofdspreker was mevrouw Pamela Eyring, President-directeur van ‘s-werelds oudste (24 jaar) en grootste protocolschool, The Protocol School of Washington (PSOW). Tevens de enige geaccrediteerde protocolschool in de Verenigde Staten van America. Vrijwel iedere Amerikaanse protocolexpert is door de PSOW getraind.
De PSOW opereert in de VS maar ook in Afrika, het Midden-Oosten en in Europa.
Het Protocolbureau en de PSOW gaan in Europa samenwerken.

Na de lecture van mevrouw Eyring vond een paneldiscussie plaats met ondermeer oud-Ambassadeur (in Ierland, Hongarije en India) Eric Niehe en oud-CEO (van Royal Haskoning) Jan Bout. Majoor Hans van Reenen sloot af met een lezing over ‘the public interest of ceremonies’.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.