In 1996 gaf de voormalig Ceremoniemeester van H.M. de Koningin ons een lezing over protocol. Aansluitend was de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards onze allereerste opdracht. 12 mei 2012 werken wij voor de negende keer tijdens de Four Freedoms Awards ceremonie. Lees hier het 2012 persbericht.


Foto’s: (de ushers van het Protocolbureau tijdens) de uitreiking in 2010.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING
VRIJHEID VAN GODSDIENST
VRIJWARING VAN GEBREK
VRIJWARING VAN VREES

De Four Freedoms maken deel uit van de preambule van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

ROOSEVELT STICHTING
Postbus 6001, 4330 LA Middelburg

PERSBERICHT (this press release in English, click here)
1 februari 2012

Nederlandse en Amerikaanse Roosevelt Stichting onderscheiden wereldtop
Internationale Four Freedoms Award 2012 voor Braziliaanse oud-president Lula da Silva

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva wordt op 12 mei 2012 in de Nieuwe Kerk in Middelburg onderscheiden met de International Four Freedoms Award.
De voormalige vakbondsman ontvangt deze uitzonderlijke onderscheiding voor zijn jarenlange strijd tegen sociaal en economisch onrecht en bittere armoede in zijn land.

De andere onderscheidingen zijn toegekend aan:
Freedom of Speech and Expression: Al Jazeera
Freedom of Worship: His All Holiness Archbishop Bartholomew I
Freedom from Want: Ela Ramesh Bhatt
Freedom from Fear: Hussain al-Shahristani

De Vier Vrijheden werden voor het eerst uitgesproken door President Franklin Delano Roosevelt op 6 januari 1941 in zijn rede tot het Amerikaanse Congres. Zij zijn nog steeds essentieel voor de mensheid en vormen de basis voor het Handvest van de Verenigde Naties. De awards vormen een actueel signaal dat de strijd voor vrijheid nog lang niet is gestreden. Zij herinneren er voorts aan dat maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke inzet machtige en vooral vredelievende wapens zijn.

Onderstaand treft u een korte beschrijving aan van de laureaten en hun werk.

International Four Freedoms Award 2012
Luíz Inacío Lula da Silva, oud-President van Brazilië (2003-2010) en vakbondsman in hart en nieren, ontvangt de International Four Freedoms Award 2012 voor zijn vastberaden inzet voor sociale en economische rechtvaardigheid voor de bevolking van Brazilië en zijn internationale politiek die zich richtte op vrede en verzoening. Lula’s niet aflatende strijd tegen armoede in Brazilië is nog steeds een bron van inspiratie voor zowel bevolkingsgroepen als wereldleiders.

Freedom of Speech and Expression
De onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting is aan Al Jazeera toegekend voor zijn inzet voor de vrijheid van informatie en voor zijn inspanning om onafhankelijk, onpartijdig nieuws te brengen voor een internationaal publiek, ook in regio’s die tot dan toe onderbelicht bleven en waar de bevolking minder toegang had tot nieuws. Ondanks verzet van met name Arabische leiders groeit het respect voor de wijze waarop Al Jazeera’s verslaggevers hun werk doen. Al Jazeera Satellite Channel is opgericht op 1 november 1996, nadat de BBC haar Arabische televisiestation sloot. In 2006 startte de Qatarese zender met Al Jazeera English, inmiddels een wereldwijd geaccepteerde nieuwszender. De onderscheiding voor Al Jazeera wordt in ontvangst genomen door directeur-generaal Z.E. Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohamed al-Thani.

Freedom of Worship
His All Holiness Archbishop Bartholomew I is genomineerd voor zijn inzet voor het fundamentele recht op vrijheid van godsdienst, zowel voor de bevolking van zijn geboorteland Turkije als voor de volkeren van Midden- en Oost-Europa. Samen met Paus Johannes Paulus II ondersteunt hij de dialoog gericht op verzoening tussen Christenen, Moslims en Joden. Daarbij veroordeelt hij consequent elke vorm van fanatisme. Bartholomew I is niet alleen begaan met de geestelijke wereld, maar maakt zich al vele jaren zorgen over klimaatverandering, vermindering van biodiversiteit, beschikbaarheid van schoon water en excessieve consumptie. Hij wordt daarom ook wel ‘de groene Patriarch’ genoemd.

Freedom from Want
Ela Ramesh Bhatt ontvangt de onderscheiding voor vrijwaring van gebrek voor haar inzet voor grote groepen arme en onderdrukte vrouwen in India. Vastberaden en toegewijd zet Bhatt, de ‘gentle revolutionary’ zich in voor een van de meest fundamentele rechten van de mens, de vrijwaring van gebrek. Zij richtte in 1972 de Self Employed Women’s Association (SEWA) op en twee jaar later de Cooperative Bank of SEWA. Beide organisaties bieden vrouwen in India, het land van het kastenstelsel, kansen te werken onder rechtvaardige omstandigheden of zich zelfstandig te vestigen, waardoor financiële onafhankelijkheid en respect en aanzien binnen hun bereik komt.

Freedom from Fear
De onderscheiding voor vrijwaring van vrees wordt toegekend aan Hussain al-Shahristani, Minister van Energie in de Irakese regering, voor zijn inzet en inspanningen om Irak te helpen bij zijn hervorming van dictatuur tot een vrije, welvarende en stabiele democratie. Na een 11 jaar durende gevangenschap in Abu Ghraib-gevangenis (1980) onder het bewind van Saddam Hussein, wist Al-Shahristani tijdens de Golfoorlog te ontsnappen en te vluchten naar Canada. Al-Shahristani, nucleair wetenschapper, werd opgepakt voor zijn ‘religieuze activiteiten’ en zijn weigering om mee te werken aan het bouwen van een nucleair wapenarsenaal. In 2006 werd hij benoemd tot Minister van Olie. Al-Shahristani’s inzet voor politieke en religieuze vrijheid voor alle Irakezen hebben hem geliefd gemaakt bij zijn landgenoten en hebben ook in de internationale gemeenschap respect en erkenning afgedwongen.

Voor interviewverzoeken aan laureaten, informatie over de Four Freedoms Awards en de Four Freedoms Events, kunt u contact opnemen met Jo-An Griede, Roosevelt Stichting, +31 6 2890 4279, jh.griede@zeeland.nl. U kunt ook de website raadplegen: www.fourfreedoms.nl.
Twitter: @Four_Freedoms
Youtube: FourFreedomsAwards

Algemene informatie Four Freedoms Awards:
De jaarlijkse uitreiking van de Four Freedoms Awards vond voor het eerst plaats in 1950 in New York. Sinds 1982, het honderdste geboortejaar van Franklin D. Roosevelt en het jaar van de viering van tweehonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten, gebeurt dit ook in Middelburg.
De Freedoms Awards worden voor de zestiende maal in Zeeland uitgereikt. De plechtigheid wordt georganiseerd door de Nederlandse Roosevelt Stichting. Deze is nauw verweven met het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York. Beide organisaties stellen zich ten doel het gedachtegoed van de Vier Vrijheden in ere te houden. International Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan o.a. H.K.H. Prinses Juliana, Olof Palme, Helmut Schmidt, Václav Havel, Jacques Delors, Simon Wiesenthal, Javier Pérez de Cuéllar, de Dalai Lama, Nelson Mandela, Kofi Anan, Mohamed ElBaradei en Richard von Weizsäcker.

Algemene informatie Protocolbureau:
Het Protocolbureau is in 1995 opgericht door studenten van de Hotelschool Den Haag. Aanleiding was de behoefte aan ervaring met gastvrijheid tot op het hoogste niveau. Dit gebeurde door lezingen te organiseren en door als host werkzaam te zijn op relatiebijeenkomsten. De eerste lezing werd gegeven door de toenmalige Ceremoniemeester van H.M. de Koningin in lijn met de eerste opdracht, de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards aan Z.M. de Koning van Spanje.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.