For English, click here.
Tijdens een ceremonie in de Oud-Katholieke Kerk in Den Haag maakte juryvoorzitter Pieter de Savornin Lohman (oud-directeur kabinet & protocol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) vrijdag 15 juni jongstleden de winnaar bekend van de derde Gilbert Monod de Froideville Prijs. De ceremoniemeesterstaf werd aan winnaar Jaap van Berkel uitgereikt door Nan Monod de Froideville. Zij vertegenwoordigde haar echtgenoot die op dit moment als docent voor ‘The Protocol School of Washington’ in Abu Dhabi aan het werk is.
Jaap van Berkel won de prijs vanwege zijn organisatorisch talent, gevoel voor gastheerschap en kennis van protocol. Jaap (27) is anderhalf jaar geleden bij het Protocolbureau begonnen en is nu vooral werkzaam op de protocolafdeling van de Floriade.

De prijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Gilbert Monod de Froideville als Ceremoniemeester van H.M. de Koningin en heeft als doel het belang van het gebruik van modern protocol te onderstrepen. Protocol wordt nog wel eens gezien als franje, maar modern protocol is de basis van doordacht relatiemanagement. Hoe geef ik mijn relaties de juiste aandacht?

Martin van Pernis, president-commissaris van het Protocolbureau, merkt een toename in de behoefte aan protocol, met name sinds het begin van de economische crises. Overheid en bedrijfsleven willen het eigen netwerk efficiënter inzetten en zien in modern protocol een middel.

Om die reden heeft het Protocolbureau onlangs het Institute of Protocol The Hague opgericht, dat zich gaat richten op het verzorgen van opleidingen.
Zo start in september de Engelstalige minor over modern protocol en relatiemanagement voor vierdejaars studenten van de Haagse Hogeschool, ’s-werelds eerste strategische protocolopleiding. Deze opleiding is een samenwerking van het Protocolinstituut met de faculteit Facility Management van de Haagse Hogeschool.
Naast Gilbert Monod zullen ook Henrik de Groot (schrijver van het enige Nederlandse boek over protocol ‘Protocol, vormgever van bijeenkomsten’), Roel Wolbrink (schrijver van het ‘Blauwe Boekje’), Jan Jaap van Weering en Bud Rellum (voormalig protocolchef van de Minister-president) lesgeven. Robert Collignon, strateeg bij AEGON en docent op de Hotelschool Den Haag en de Erasmus Universiteit, verzorgt het strategische deel van de opleiding.


Directeur van het Protocolbureau en initiator van de prijs Jean Paul Wijers kondigt een volgende prijsuitreiking aan in 2014: “Ter gelegenheid van ‘200 jaar protocol’ zal de Gilbert Monod de Froideville Prijs dan ook aan de ‘beste relatiebijeenkomst van Nederland’ worden uitgereikt.”

De winnaar van de GMdeF Prijs voor de beste usher voldoet aan de volgende criteria:

– Heeft uitzonderlijke kennis van het protocol.
– Heeft scherp organisatorisch inzicht.
– Is een uitstekend gastheer onder alle omstandigheden.

– Toont informeel leiderschap.
– Is stressbestendig, flexibel en weet te improviseren.

Jury Gilbert Monod de Froideville Prijs:
Jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman, voorzitter
Drs. B.A.B.F. Hulleman
Drs. E. Krijger
De heer B.L.J.M. Lammers
Mevrouw M. Zuijderhoudt

Winnaars Gilbert Monod de Froideville Prijs:
– De heer S. van Boxtel (2008)
– De heer T.J.H. Struijk (aanmoedigingsprijs 2008)
– De heer G.B. Hoogeveen (2010)
– De heer J. van Berkel (2012)

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.