Het concert van The Gents in de kerk van Hodenpijl

Foto’s: Ilya van Marle. This article in English, click here

Zaterdag 8 februari is de vierde GMdeF-prijs door Gilbert Monod uitgereikt aan Wesley Toelen, usher bij het Protocolbureau. De winnaar werd bekend gemaakt door presentator Maik de Boer die tevens docent is bij het Protocolbureau.
Met de prijs wil het Protocolbureau het belang van protocol onder de aandacht brengen en jong talent stimuleren.

Zes genomineerden (Ewoud Jan Hendrikx, Tobias Kraan, Ruben Nederpel, Cederick Schoneveld, Wesley Toelen en Kevin Verbaas) zijn de afgelopen periode door de opdrachtgevers van het Protocolbureau en collegae beoordeeld op leiderschapskwaliteiten, gastheerschap en organisatorisch talent (maximaal 4 punten per criterium). Daarnaast gaven zij een eindoordeel: deze kandidaat moet winnen (optie 1), deze kandidaat is geschikt (optie 2), deze kandidaat alleen indien geen betere (optie 3), deze kandidaat is niet geschikt (optie 4).

V.l.n.r.: Gilbert Monod, Wesley Toelen en Maik de Boer

Het was een spannende strijd, maar Wesley kreeg van zowel de opdrachtgevers en de collegae als in totaal de meeste punten. Ook in het eindoordeel was Wesley de winnaar.
Vooraf was Wesley al favoriet evenals ‘runner-up’ Kevin Verbaas. Kevin scoorde ook hoog en op individuele criteria zelfs een enkele keer hoger dan Wesley. Kevin was net als Wesley voor de tweede keer genomineerd voor deze prijs.

De prijs werd uitgereikt tijdens een ‘black tie’ diner dat het Protocolbureau voor alle ushers en oud-ushers had georganiseerd in buitenplaats ‘Op Hodenpijl‘, een voormalig katholieke kerk en nu een biologisch restaurant en spiritueel activiteiten centrum.

De grote verrassing van de avond was het a capella optreden van het mannenkoor ‘The Gents‘ in de kerk van Hodenpijl. Zestien zangers brachten nummers van Billy Joel, The Beatles en Barber ten gehore.

Gastheer Jean Paul Wijers heet de ushers welkom

De avond stond in het teken van ‘200 jaar protocol’, de afspraken die 200 jaar geleden tijdens het Congres van Wenen over protocol zijn gemaakt. Veel van deze afspraken gelden vandaag de dag nog steeds. Zo is er ondermeer vastgelegd dat landen gelijk zijn en er geen onderscheid gemaakt wordt op basis van grootte.
Tijdens dat congres is ook besloten om van Nederland een Koninkrijk te maken en zo kregen wij onze eerste Koning.

Het Protocolbureau ontwikkelt op dit moment een opleiding over protocol die eind dit jaar zal worden gelanceerd. Een nieuwe visie op protocol is daarvan de basis, die visie werd tijdens het diner voor het eerst met alle ushers gedeeld.

Ushers zijn de medewerkers van het Protocolbureau die op conferenties, prijsuitreikingen, modeshows, relatiebijeenkomsten en plechtigheden worden ingezet om de genodigden gastvrij te ontvangen, placeringen in goede banen te leiden, delegaties te begeleiden of de organisator in algemene zin te ondersteunen. Ushers worden als student geselecteerd en getraind en blijven ook na de studie aan het Protocolbureau verbonden.

De avond werd bijgewoond door 70 ushers en oud-ushers

De ‘Gilbert Monod de Froideville Prijs’ werd voor vierde keer uitgereikt. In 2008 koos de jury Stan van Boxtel en Tijmen Struijk als winnaars, in 2010 was Gijs Hoogeveen de beste usher en in 2012 won Jaap van Berkel.

De prijs is vernoemd naar de oud-Ceremoniemeester van Koningin Beatrix, Gilbert Monod de Froideville. Bij zijn afscheid als ceremoniemeester is de prijs in het leven geroepen.
Gilbert Monod schakelde de ushers in tijdens de Koninklijke Huwelijken en Staatsbegrafenissen maar al ver daarvoor was Gilbert voor veel ushers een inspirator. In 1996 verzorgde hij in het restaurant van de hotelschool een lezing over protocol, ter voorbereiding op de eerste opdracht van het Protocolbureau, de uitreiking van de Frankin D. Roosevelt Four Freedoms Awards aan Z.M. de Koning van Spanje.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.