Gisteren in het World Forum in Den Haag: ‘Kennis maken, kennis delen‘, een initiatief van Van Eeden & Partners.
Dit vierjaarlijkse seminar richt zich op de Nederlandse protocolexperts. Deze editie ging over protocol & onderhandelen en werd verzorgd door het Institute of Protocol The Hague.

De middag bestond uit een inleiding in protocol door Jean Paul Wijers (directeur van het Institute) en Frits Stevens (onderwijsadviseur van het Institute en expert in non-verbale communicatie).
Aansluitend gingen de deelnemers in groepjes met elkaar in onderhandeling. De onderhandelingen gingen over de placering van hoogwaardigheidsbekleders tijdens een fictief ceremonieel evenement. Iedere deelnemer kreeg een verschillende rol toebedeeld en had als taak de eigen doelstellingen zoveel mogelijk te verwezenlijken. De resultaten werden klassikaal besproken.

Deze les komt uit de opleiding over modern protocol en relatiemanagement die het Institute of Protocol The Hague op dit moment aan het ontwikkelen is. Het doel van de onderhandelingen is bewustwording: Waar ben ik goed in en waar kan ik mijzelf in verbeteren? Daarnaast leren de deelnemers creatief om te gaan met protocol. Vaak wordt gedacht dat protocol altijd en overal hetzelfde is, maar dat is een misverstand. Protocol bestaat uit een aantal basisregels, maar is in de praktijk altijd anders.

Meer weten over protocol? 
Doe mee aan de Tweedaagse Protocoltraining: protocolinstitutethehague.nl

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.