Vanavond werden onze ushers ingezet op een relatiebijeenkomst, om de ontvangst en placering in goede banen te leiden. Het ging hier om het begeleiden van honderden genodigden naar de juiste registratiebalie, een vooraf bepaalde plek van ontvangst, een vooraf gereserveerde stoel aan tafel, etc.

De ushers worden veelvuldig ingezet voor dit soort coördinerende taken op bijeenkomsten met meer dan 200 genodigden. Voor een organisator nemen zij veel werk uit handen door de logistieke aspecten van de avond vlekkeloos te verzorgen. De ushers doen dit werk bovendien heel stijlvol, de genodigden krijgen het gevoel meer dan welkom te zijn.

De term ‘ushers’ komt van de Engelse Monarchie, waar het medewerkers zijn die worden ingezet om tijdens plechtigheden de genodigden naar de juiste plaats te begeleiden.

Bij het Protocolbureau zijn ushers zijn voornamelijk mannen. Het Protocolbureau is opgericht in een tijd dat er alleen nog vrouwen werden ingezet voor hostess-werk. Een team van voornamelijk mannen was toen onderscheidend.

Ushers worden geselecteerd op meerdere criteria zoals communicatieve vaardigheden, gevoel voor gastvrijheid en ambitie. Daarnaast volgen zij een trainingsprogramma over protocol, relatiemanagement en gastvrijheid. Ushers beginnen als eerstejaars student en blijven tot zelfs na de studie voor het Protocolbureau actief.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.