Hotelschool The Hague en Protocolbureau (Institute of Protocol The Hague) ontwikkelen samen de Engelstalige postgraduate over relatiemanagement: Hoe haal ik meer uit mijn netwerk? ‘Strategic Relationship Management’ start op 9 September 2015Dit is (een deel van) het bestuur van de stichting Junior Partners, de voorloper van het Protocolbureau. Van links naar rechts zie je Anuschka Rijnsburger, Jean Paul Wijers en Marjon Bloemkolk (Joris van Ewijk ontbreekt op deze foto). Het Protocolbureau is begonnen als jaarclub ‘Junior Partners’ op de Hotelschool The Hague. Het doel was om meer ervaring in gastvrijheid op te doen door werkzaam te zijn op protocollaire bijeenkomsten.

“De eerste opdracht was de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards aan Z.M. de Koning van Spanje (Marjon heeft ‘m die dag begeleid) in mei 1996” vertelt Jean Paul. “We werden op deze prachtige opdracht voorbereid met een lezing van Gilbert Monod over protocol.” 
Gilbert Monod de Froideville was toen nog Ceremoniemeester van Koningin Beatrix en kwam voor de lezing naar Le Début, het restaurant van de hotelschool.

Bijna 20 jaar later is het Protocolbureau weer terug op de hotelschool. Aanstaande maandag is de officiële start van de nieuwe opleiding over modern protocol en relationeel leiderschap genaamd ‘Strategic Relationship Management’: Hoe vergoot ik het effect van netwerken en relaties? Protocol management is de basis hiervan. 

Protocol management coördineert de persoonlijke ontmoeting. Protocol gaat in essentie over het onderhouden van relaties; het regisseren van persoonlijke aandacht en het standaardiseren van gedragsregels en -procedures. In een wereld waarin tijd schaars is en technologie zorgt voor verregaande standaardisatie, is persoonlijke aandacht het grootste goed wat je iemand kan geven.

De opleiding presenteert ook een visie op relationeel leiderschapBetekenisvolle en wederkerige relaties zijn de sleutel tot succes in onze dynamische en duurzame netwerkmaatschappij. Gestructureerde ontmoetingen zijn onontbeerlijk: Hoe optimaliseer ik het effect van mijn schaarse persoonlijke aandacht?

De opleiding begint theoretisch en eindigt praktisch: De deelnemers zijn niet alleen in staat een relatiemanagement-visie en –strategie te ontwikkelingen maar leren ook het interne netwerk vorm te geven, relaties te bouwen (op persoonlijke en op organisatorisch niveau) en effectieve ontmoetingen te organiseren. Ze overzien de brede scope van het relatiemanagement en kunnen senior executives assisteren in het management van hun netwerk. 

De deelnemers zijn diegene die te maken hebben met een complex relatiemanagement-vraagstuk, op strategisch en op operationeel niveau: marketingdirecteuren, managers executive board, kabinetchefs, accountmanagers, diplomaten, PA’s, communicatie-experts. Deelnemers komen uit verschillende sectoren zoals de overheid, non-profit- en culturele organisaties en het bedrijfsleven.


Deze opleiding is een samenwerking van het Protocolbureau met de Hotelschool The Hague. De opleiding gaat eerst van start als minor voor derdejaars studenten en vanaf 9 september als postgraduate voor professionals. Meer info: ipth.nl/srm.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.