De ‘grooming session’ door Jan Jaap van Weering: 
het poetsen van de schoenen

Dit weekend organiseerde het Protocolbureau een introductieweekend en tevens trainingsweekend voor de huidige en nieuwe ushers.

Ushers zijn studenten die door het Protocolbureau op Hbo-opleidingen en universiteiten worden gerecruteerd en geselecteerd voor deze (bij-)baan. Ushers werken als gastheren en -vrouwen op gala’s, prijsuitreikingen, officiele plechtigheden en relatiebijeenkomsten om het verloop in goede banen te leiden en de genodigden zo gastvrij mogelijk te ontvangen.

Het weekend begon op vrijdag met les in het coördineren van een begroeting en het ontvangen en placeren van genodigden door de inmiddels ervaren ushers Ivo van Vliet, Maarten Kleinrensink en Kim Jongbloed. Aansluitend verzorgde Dorianne van Heeswijk een masterclass met als titel ‘How to be an eventmanager’s assistant?’.

De eerste training van het weekend op het Protocolbureau

In de avond dineerden en overnachtten alle ushers in landgoed Uylenburg waarna het op zaterdag verder ging met een ‘grooming session’ door de etiquettegoeroe Jan Jaap van Weering. Na een inleiding over zakelijke etiquette en omgangsvormen gingen de ushers zich onder leiding van Jan Jaap scheren. Vervolgens kwamen de schoenen aan bod en tot slot het strijken van een hemd. Jan Jaap had vele praktische waardevolle tips voor de jonge protocolexperts. 

De laatste training werd gegeven door Jeroen Koks, die sessie ging over protocol, rangorde en het begeleiden van hoogwaardigheidsbekleders. Het weekend eindigde in De Doelen in Rotterdam. De ushers werkten op het Philharmonisch Gala.

Tijdens een van de trainingen werken de ushers aan een business case:
Hoe bepaal ik de rangorde van functionarissen en wie planeer ik waar?

Het weekend eindigde met het ontvangen en placeren 
van de genodigden op het Philharmonisch Gala

Choose another article of your interest in the blog archive in the right column. Or scroll further down for books about protocol, interesting links, articles about protocol and protocol related tweets.